Mi a háború és az agresszió?

 In agresszió, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Angol verzió: What is war, aggression?

Az emberi ego az „ösztönös önfenntartásról szól”… ebben a züllött formában: figyeljük meg például a gyermekeinket. Ezt mondják: „Ez az enyém!” „Ezt akarom!” stb. Ez a mi természetünk. Ez az ego. De vannak emberek, akik magasabb szinten vannak az evolúciójukban… Amennyire azonosulunk állati énünkkel, annyira fogunk állati mivoltunkban létezni. Úgy gondolom, hogy ezek az agresszív tendenciák nem fognak megszűnni szociális struktúrák vagy törvények segítségével. Miért nézünk horror filmeket, thrillereket? Szeretjük ezeket.

Bennünk van az erőszak, ezért használni is fogjuk. Ezért nem elég, ha valaki azt mondja, hogy „Az ön haragja nem indokolt, hölgyem/uram, kérem dobja el azt és lazítson.” A megkönnyebbülést egy fizikai forma tudja megteremteni, a sok felgyülemlett agresszióval szemben. Van pl. egy dinamikus meditáció, mely tud segíteni nekünk ebben.

Néha úgy élünk, mint az állatok, de ezen kívül nekünk embereknek memóriánk is van, így képesek vagyunk eltárolni az erőszakot. Az ön dédapja sértettként elszenvedett valamit, ezért most revansot kell vennie rajta száz évvel később. Háborúztunk millió indok alapján… Folyton harcoltunk és mikor nem tettük ezt, akkor is készen álltunk az újabb ütközetre. Hogyan lehetünk békések, boldogok, ha nem ez a természetünk? Most békét érez? Vagy irritálom Önt?

Nagy hadsereget tartunk fenn, fejlesztjük fegyvereinket és milliárdokat költünk védelemre. Kíváncsi vagyok a politikusok álmaira. Mit tehetnének a politikusok az energiáinkkal? Több pénzt csinálni az olajnak köszönhetően? És mi lesz a békével és boldogsággal? Mindannyian tudnunk kellene, hogy értelmetlen a háború… És a konfliktusok azért képesek folytatódni, mert valódi természetünk abból áll.

És ne felejtsük el, egy jó harc, üdítő számunkra. A hétköznapi életben semmi sem hasonlítható össze a háborúba vagy fizikai veszélybe történő rohanással. Az agresszív vadállat, előtte bujkált… Eltemették ünnepélyesen és nagy pompával. A hőst. Édesanyja kap egy összehajtott zászlót. Harc nélkül, az élet csak unalom számunkra. A béke unalmas… Meditációra és önkutatásra van szükségünk, ez képes megváltoztatni az elménket, az életünket…

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
légzőtechnika, levegő, légzésfokhagymakúra