A hipnózis, mint spirituális bűntény? – hipnotizőr, hipnózis terápia, hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

A hipnózis terápia hátránya – hipnózis, hipnotizőr

Jogananda a híres jógamester mondta egyszer, hogy a hipnózis tulajdonképpen spirituális bűntény – hipnózis, a hipnotizőr, hipnózis terápia, hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam. De azért én nem törnék pálcát a hipnózis felett, hiszen biztos sok embernek a segítségére volt a hipnotizőrök tudása.

 

Kriyananda szerint hipnózis alatt az ember rávehető, hogy hagyja abba dohányzást, vagy, hogy legyőzzön valamilyen irracionális félelmet, de még ez alatt a látszólag kívánatos befolyás alatt is növekszik a befolyásolhatósága, ami azzal az eredménnyel jár, hogy csökken a későbbi káros hatásokkal szembeni ellenállása (forrás, Swami Kriyananda, A Rádzsa-jóga, 226. oldal). Így a birka effektusnak köszönhetően (lásd konformitással kapcsolatos kísérletek a pszichológiában) elképzelhető, hogy mások hatására olyan dolgokat hajtunk végre, amit később megbánunk.

 

Mert ilyenkor hagyjuk magunkat hipnotizálni a tömeg által. Összeadódik az erő. Nyilván maga a környezet is befolyásol minket. És maga a tudattalan elme, ha másoknak van kiszolgáltatva, akár kollektív erőnek az nagyon veszélyes lehet. Hiszen az ember így is elég tudatlan, jobb, ha inkább a tudattalan feltérképezését tűzzük ki célul, melyet saját magunk hajtunk végre. Így nem vagyunk másnak kiszolgáltatva.

A hipnózis oktatás, hipnózis tanfolyam másik, egyéni formája

Használjunk meditációkat, melyek módosult tudatállapotban segítenek kibontakozni. Ez is egyfajta hipnózis, csak itt tudatosítjuk a dolgokat és nem ültetünk el semmit sem a tudattalanunkban. Így képesek vagyunk tanulni hibáinkból és ez nem tünetkezelés csupán. És emellett megerősítések is a rendelkezésünkre állnak. Pozitív mondatokra gondolok, amikkel a tudatos és tudattalan énünkre egyaránt tudunk hatni. Ha negatív megerősítésekkel létrehoztunk valamit, aminek búcsút akarunk inteni, akkor miért ne használhatjuk a bot másik végét, a pozitív megerősítéseket? Mint mikor a szálkát is egy másik szálkával veszünk ki a lábunkból. Így inspirálhatjuk a tudattalanunkat. A tudattalanról, tudatfelettiről és a különféle szintekről már írtam cikket:

Hozzávetőlegesen 10 %-ban használjuk ki a lehetőségeinket a problémák megoldása és a boldogság elérése kapcsán (konkrét módszer a cikkben, mely segít megnövelni ezt az arányt) – kollektív, kozmikus tudattalan, tudatalatti fogalma, használata, befolyásolása, átprogramozása, kozmikus tudatfeletti, tudatelőttes

 

Ha nem a különféle dolgokban keressük istent, hanem a tudatosság mértékében, akkor bárhol találkozhatunk vele. Ezt pedig meditációval fejleszthetjük. Továbbá a tudattalanunkra azzal is tudunk hatni, ha éjszaka pozitív állításokat hallgatunk. Illetve el kell sajátítanunk azt az attitűdöt, hogy pozitív dolgokkal töltsük fel elménket ez a kiteljesedett állapot ugyanis közelebb áll a tudatossághoz, mint a negatív, beszűkült gondolatok és érzelmek. Így mi oldjuk meg a saját problémánkat tanulva belőle, hiszen a mi leckénket nekünk kell megoldanunk, igaz?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
félelem nélkülönbizalomhiány